Mii de locuri de muncă cu salarii de invidiat, la bugetari: cum face statul român concurență neloială patronilor

de: Alexandru Puiu
21 04. 2023

Nu mai puțin de 3000 de locuri de muncă au fost publicate în ultima lună pe site-urile de recrutare pentru poziții în instituții publice, în rândul bugetarilor. În timp ce de la vârful autorităților se vehiculează înghețarea angajărilor pentru a compensa deficitul bugetar, într-o singură lună s-au publicat posturi online cât pentru celelalte două anterioare.

Conform datelor agregate de eJobs, ritmul în care crește numărul posturilor disponibile pentru bugetari este fabulos și fără precedent. De la o lună la alta, procentual, creșterea este cu mult peste ceea ce vedem în sectorul privat, iar posturile sunt din ce în ce mai variate. Este clar că se găsește ceva pentru fiecare, dacă vrei un post ”călduț” în rândul bugetarilor.

Ce locuri de muncă se găsesc la stat în 2023

Conform Jobradar24.ro, citat de Economedia.ro, în proporție de 90%, vorbim de posturi de execuție, pe poziții precum îngrijitor, medic, muncitor calificat, asistent medical sau referent de specialitate. Aproape 1.900 de locuri de muncă au fost postate de instituții locale, peste 400 de primării și aproximativ 300 de instituții județene. Guvernul și ministerele au avut cel mai mic număr de poziții vacante în luna martie.

„Tiparul angajărilor din sectorul public este destul de liniar – se angajează aproape exclusiv în regim full time, iar angajații lucrează doar de la birou. Circa 15% din joburile postate sunt pe bază de proiect sau sezoniere. Aceste elemente consolidează ideea de stabilitate care a fost de-a lungul timpului asociată joburilor de la stat și care rămas, totodată, și principalul criteriu pentru care sunt atât de atractive pentru anumite categorii de candidați. Acestui argument extrem de puternic i se adaugă cel legat de creșterea salariilor din sectorul public din ultimii ani. Rămâne, totuși o zonă pe care candidații care au pregătire în domenii liberale și care sunt obișnuiți cu un anumit tip de flexibilitate la locul de muncă sau cu programul de lucru remote o privesc încă ușor sceptic”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Pentru context, cele mai multe locuri de muncă, aproximativ 500, sunt în București. Cluj ocupă poziția a doua în top cu 203 oferte. Urmează Timiș, Constanța, Iași, Ilfov și Argeș cu peste 100 de posturi. „Sunt județe în care oferta nu este foarte generoasă nici din partea mediului privat și în care candidații ajung, de multe ori, să se uite către ofertele din județele învecinate pentru a-și putea găsi un loc de muncă”, a adăugat Badea.

Doar 2% dintre posturile disponibile vizează manageri. ”De la începutul anului și până acum, ritmul de evoluție a numărului de joburi noi din în sectorul public l-a depășit pe cel din privat, chiar dacă, în cifre absolute, vorbim de un număr de 10 ori mai mare de poziții care aparțin companiilor private. Cu toate acestea, faptul că în luna martie statul a scos în piață tot atâtea poziții vacante câte a avut în ianuarie și în februarie la un loc ne arată că angajările au început în mod real să se deblocheze și în această zonă și ne așteptăm ca și aplicările să fie pe măsură. Ce nu vedem însă deocamdată aici este publicarea salariilor în anunțul de angajare, element de care angajatorii din privat încep să țină tot mai mult cont”, a concluzionat Bogdan Badea.